Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Okrem týchto základných prvkov ...

Okrem týchto základných prvkov sa však pri niektorých peňažných plneniach môžu vyskytnúť aj ďalšie fakultatívne prvky. Môže ísť najmä o zvýšenie a zníženie dane, splatnosť dane, sankcie a pod.
Subjekt dane, resp. daňovo-právneho vzťahu, možno vidieť v dvoch rovinách. Po prvé, ide o subjekt oprávnený, t.j. ten, kto je na základe zákona vybavený právomocou daň alebo poplatok vyrubiť a vybrať. Po druhé, ide aj o subjekt povinný, t.j. ten, ktorému po splnení určitých zákonom ustanovených podmienok vznikla povinnosť daň alebo poplatok zaplatiť. V danom prípade však pôjde iba o špecifikáciu subjektu povinného.
Označenie povinného subjektu je diferencované v závislosti od toho, či ide o daň priamu alebo nepriamu. Preto hovoríme o daňovníkovi (u daní priamych) alebo o platiteľovi (u daní nepriamych). V oboch prípadoch je to fyzická alebo právnická osoba, ktorej na základe splnenia skutočností predpokladaných v zákone vznikla povinnosť zaplatiť daň. Platiteľom však môže byť aj právnická osoba, ktorý je podľa príslušných predpisov povinná od daňovníka daň vybrať a v stanovenom termíne odviesť príslušnému územnému finančnému orgánu.
Ak ide o povinnosť zaplatiť poplatok, povinný subjekt sa označuje ako poplatník.

Žádné komentáře:

Okomentovat