Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon obsahuje aj definíciu ...

Zákon obsahuje aj definíciu odpisovania pre daňové účely podľa ktorej sa odpisovaním rozumie zahŕňanie odpisov z hmotného a nehmotného majetku evidovaného v majetku daňovníka k 31.12 bežného roka, ktorý sa vzťahuje na zabezpečenie zdaniteľného príjmu, do výdavkov (nákladov) na zabezpečenie tohto príjmu.
V zákone sú vymedzené aj tie predmety, ktoré sa z odpisovania vylučujú, ako napr. zásoby, objekty hrádzí, umelecké diela, ktoré nie sú súčasťou stavieb a budov, hnuteľné a nehnuteľné kultúrne pamiatky, povrchové a podzemné vody, lesy, ložiská nerastných surovín a nerasty, jaskyne, hmotný majetok prevzatý bezodplatne podľa osobitných predpisov a pod.
Odpisovanie vykonáva prevažne vlastník, ale v niektorých prípadoch môže odpisovať aj nájomca namiesto vlastníka. Zákon používa termín „vstupná cena“, ktorou treba rozumieť cenu nadobúdaciu (ak bol majetok nadobudnutý odplatne) alebo vlastné náklady (ak majetok vznikol vlastnou činnosťou), prípadne reprodukčnú obstarávaciu cenu (zistené podľa osobitných predpisov alebo súdnym znalcom). Za zostatkovú cenu sa pre účely tohto zákona považuje rozdiel medzi vstupnou cenou hmotného a nehmotného majetku a celkovou výškou odpisov z tohto majetku, zahrnutých do výdavkov na zabezpečenie zdaniteľného príjmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat