Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pri tomto odpisovaní sa rozlišuje, ...

Pri tomto odpisovaní sa rozlišuje, či ide o prvé alebo ďalšie zdaňovacie obdobie. Zatriedenie majetku do odpisových skupín je uvedené v prílohe zákona.
V osobitnom ustanovení je zakotvená možnosť zníženia vlastnej dane (nie iba jej základu). Ide o zľavu na dani, ktorú môže uplatniť ten, kto zamestnáva po celý rok, môže si odrátať 7000,-- Sk za každého pracovníka so zmenenou pracovnou schopnosťou, prípadne 18000,-- Sk za každého pracovníka so zmenenou pracovnou schopnosťou s ťažším zdravotným postihnutím.

§ 2. Daň z nehnuteľnosti
Je druhou z okruhu priamych daní tvoriacich súčasť daňovej sústavy SR. Jej zavedenie bolo významné najmä preto, lebo nahradila niektoré dane a poplatky uplatňované do 31.12.1992, a to domovú daň, poľnohospodársku daň z pozemkov a lokalizačný poplatok. Stalo sa tak zákonom SNR č. 317/1992 Zb. o dani z nehnuteľnosti, ktorý bol postupne niekoľkokrát novelizovaný. Túto základnú právnu úpravu doplňuje vykonávacia vyhláška Ministerstva financií SR č. 58/1993 Zb.z., v znení vyhlášky Ministerstva financií SR č. 72/1994 Zb.z. Tak, ako v prípade predchádzajúcej poľnohospodárskej dane, aj v súčasnosti možno hovoriť o viaczložkovej dani z nehnuteľností, pretože pozostáva zo samostatnej dane z pozemkov a dane zo stavieb. Daň z nehnuteľnosti je miestnou daňou, pretože jej správu vykonáva obec a výnos plynie do rozpočtu obce.

Žádné komentáře:

Okomentovat