Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nevyčerpané prostriedky rozpočtového ...

Nevyčerpané prostriedky rozpočtového limitu koncom roka (jeho uplynutím) prepadajú, okrem úspor v rámci neinvestičných výdavkov rozpočtových a príspevkových organizácií, kde sa určená časť ponecháva na dotovanie osobitných fondov.
V rámci poslednej etapy rozpočtového procesu zostavuje ministerstvo financií štátny záverečný účet, ktorý predstavuje konečný výkaz o výsledkoch hospodárenia podľa štátneho rozpočtu za uplynulý rok. Jeho prílohu tvoria rozpočty štátnych účelových fondov.

b) Rozpočty obcí
Rozpočtový proces je v prípade obcí v zásade totožný s rozpočtovým procesom uplatňovaným pri štátnom rozpočte. Platia tu však niektoré osobitosti. Obce si zostavujú a schvaľujú svoj rozpočet aj záverečný účet v rámci vlastnej právomoci. Najneskôr 15 dní pred schválením rozpočtu alebo záverečného účtu je obec povinná zverejniť tento návrh v obci obvyklým spôsobom. Rozpočet aj záverečný účet schvaľuje obecné zastupiteľstvo. Po skončení rozpočtového obdobia sa vykoná finančné vysporiadanie hospodárenia obce so štátnym rozpočtom, resp. príslušnými rozpočtami štátnych účelových fondov. Ak sa zistí schodok v rozpočtovom hospodárení, vyrovná sa z rezervného alebo z iného mimorozpočtového peňažného fondu obce.

Žádné komentáře:

Okomentovat