Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Môže ísť aj o založenie verejnej ...

b) Môže ísť aj o založenie verejnej obchodnej spoločnosti. V takom prípade sa príjmy spoločníkov zdaňujú pre každého samostatnej podľa ustanovení zákona o zdaňovaní príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Základ pre zdanenie u tohto typu spoločnosti sa teda rozdeľuje na jednotlivých spoločníkov – samotná spoločnosť dani z príjmu právnických osôb nepodlieha.
c) Zákon predpokladá aj osobitný postup pri založení komanditnej spoločnosti. komanditná spoločnosť určí základ dane za spoločnosť ako celok. Od takto zisteného základu sa odpočítajú podiely pripadajúce na jednotlivých komplementárov podľa spoločenskej zmluvy; tieto podiely tvoria základ dane u jednotlivých spoločníkov. Zvyšná časť príjmov spoločnosti je základom dane z príjmov právnických osôb pre komanditnú spoločnosť.
Pre určenie výšky daňovej povinnosti je dôležité určiť základ dane. Tento základ sa tvorí ako súčet čiastkových základov podľa jednotlivých druhov príjmov, ako boli uvedené ad a) – e). Výsledkom je celkový základ dane, ktorý predstavuje rozdiel medzi príjmami a výdavkami dosiahnutými počas kalendárneho roka a má podobu salda, ktoré je vlastne príjmom daňovníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat