Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejde tu teda z jeho strany ...

Nejde tu teda z jeho strany o skutočný príjem. V niektorých prípadoch sú od dane oslobodené aj plnenia, ktoré zamestnanec (daňovník s príjmami zo závislej činnosti) dostáva v súvislosti s výkonom práce. Ide napr. o zabezpečené závodné stravovanie, možnosť využívať rekreačné zariadenia, predškolské zariadenia a pod.. V týchto prípadoch ide o nepeňažné plnenie, ktoré zamestnanec dostáva od zamestnávateľa. Ak by však zamestnanec takéto plnenie prijal v peniazoch, muselo vy sa zahrnúť do jeho celkového príjmu.
Do celkového príjmu zamestnanca sa zahrňujú všetky príjmy, pričom nie je dôležité, či ide o odmenu v podobe peňažnej alebo naturálnej.
Od celkových príjmov zamestnanca sa odpočítava čiastka na poistné, ktoré platí zamestnanec (zdravotné, nemocenské, dôchodkové), ako aj čiastka 200,-- Sk za každý kalendárny mesiac výkonu práce na čiastočnú úhradu nákladov zamestnanca na dopravu medzi bydliskom a pracoviskom. Túto čiastku však môže zamestnanec uplatniť iba u jedného zamestnávateľa (ak by ich mal viac).
Ako príjem zo závislej činnosti sa posudzujú aj funkčné požitky. Ide predovšetkým o odmeny členov vlády a ďalších orgánov štátnej správy, ale aj o odmeny za výkon funkcie v orgánoch obcí, združeniach, komorách a pod. Patria sem aj platy vedúcich ústredných orgánov štátnej správy.

Žádné komentáře:

Okomentovat