Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

. V takom prípade zákon predpokladá dve možnosti :

1. Spoločníci nevytvárajú právnickú osobu
a) Niekoľko osôb môže dosahovať príjmy ako spoločníci, napr. na základe zmluvy o združení osôb podľa zákona č. 40/1964 Zb. (Občiansky zákonník), v znení neskorších predpisov. V takom prípade si každý spoločník uvedie do svojho daňového priznania ako čiastkový základ dane takú časť príjmov a výdavkov, ako vyplynula zo zmluvy o združení.
b) Spoločné príjmy dosahujú aj osoby žijúce c spoločnej domácnosti. Aj v tomto prípade zákon predpokladá možnosť ich rozdelenia, je však ustanovená limit max. 20% na vypomáhajúce osoby žijúce v spoločnej domácnosti s daňovníkom. Príjmy však nemožno rozdeľovať na deti školopovinné, ani na manžela (manželku), ak ich daňovník uplatňuje ako vyživované osoby.

1. Spoločníci vytvárajú právnickú osobu
a) Ide predovšetkým o prípad založenia spoločnosti s ručením obmedzeným. Jednotliví spoločníci – daňovníci sa posudzujú podľa ustanovení o zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti a funkčných požitkov, ak sa podieľajú na práci spoločnosti a sú za to odmeňovaní. Podiel na zisku sa zdaňuje ako príjem z kapitálového majetku.

Žádné komentáře:

Okomentovat