Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ošetrovné (ďalšia dávka nemocenského poistenia)

- poznáme ju od 1. 1. 2004, predtým platil ešte zákon o nemocenskom poistení zamestnancov. Mali sme podporu pri ošetrovaní člena rodiny. Už zo samotného názvu vyplývalo to, že dávka patrila poistencovi, ak sa staral o chorého člena rodiny, v určitých prípadoch aj o zdravého člena, ale musel byť členom rodiny, a to spôsobovalo problém. Občianske právo vysvetľuje člena rodiny ako toho, kto uhrádza spoločné náklady na domácnosť. Ďalšie vysvetlenie domácnosti bolo ako spoločenstvo osôb s trvalým bydliskom. Dnes to už nie je podmienené členstvom rodine,
- nárok na ošetrovné patrí poistencovi, ktorý sa stará buď o chorú FO, ktorá je taxatívne vymedzená v zákone, alebo v jednom prípade aj o zdravé dieťa. Ak sa stará o choré dieťa; chorého manžela, manželku; chorého rodiča; chorého rodiča manžela, manželky (tu je schovaný svokor, svokra).
- dnes ošetrovné patrí poistencovi, ak sa stará o vyššie uvedené osoby. Znamená to, že tieto osoby musia byť choré (sú uznané za chorých zdravotníckym zariadením).
- Poistenec má nárok na ošetrovné, ak sa stará o choré dieťa. Upravuje to zákon 461/ 2001 Z. z. – ide o ošetrovanie dieťaťa bez ohľadu na jeho vek.

Žádné komentáře:

Okomentovat