Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zamestnanec, keď ochorie, tak ...

Zamestnanec, keď ochorie, tak za prvé 3 dni 25 %, potom 55 % a potom už 55 % vypláca Sociálna poisťovňa. To by nebolo, ak by bolo v kolektívnej zmluve uvedené vyššie percento.
- pri porušení liečebného režimu – za ďalších 30 dní mu nepatrí nemocenské. Za prvých 10 dní vykonáva kontrolu aj Sociálna poisťovňa, aj zamestnávateľ. Sú s tým veľké problémy, tak od 1. 8. 2006 bola novela, že aj sociálna poisťovňa môže kontrolovať dodržiavanie liečebného režimu aj počas prvých 10 dňoch PN. Nemocenské patrí od 11. dňa, alebo podnikateľovi od prvého dňa – tu za prvých 3 dni 25 % - potom 55 %. V ochrannej dobe za prvé 3 dni 25 %, potom 55 % denného vymeriavacieho základu.
Vznik PN nemusí byť vždy dôvodom pre invaliditu.

Podporná doba – teraz je to 52 týždňov (12 mesiacov, resp. 1 rok) – znamená to, že zamestnanec dnes ochorie, bude stále chorý, podpornú dobu pre poskytovanie má 52 týždňov od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti, tu započítame aj 10 dní náhrady príjmu. Do 27. 3. 2008 má nárok na nemocenské a nemá nárok na nič. Po uplynutí 52 týždňov má prerušený poistný vzťah nemocenského poistenia. Dnes zamestnanec ochorie, a v auguste 2007 (po 16 týždňoch) mu skončí podporná doba. Je za tým to, že do podpornej doby sa započítavajú všetky trvania dočasnej pracovnej neschopnosti, ktoré vznikli alebo trvali už v priebehu 52 týždňov pred vznikom tej dnešnej. Predchádzajúce dočasné PN sa nezapočítavajú, ak medzi PN uplynulo 26 týždňov (pol roka).

Žádné komentáře:

Okomentovat