Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon môže ustanoviť podmienky a ....

Zákon môže ustanoviť podmienky a obmedzenia výkonu určitých povolaní alebo činností.
Občania majú právo na prácu. Štát v primeranom rozsahu hmotne zabezpečuje občanov, ktorí nie z vlastnej viny nemôžu toto právo vykonávať. Podmienky ustanoví zákon.

Sloboda vlastníctva je upravená v Druhej hlave 1. oddieli zák. č. 23/1991 Zb. Ústavný zákon, ktorým sa uvádza Listina základných práv a slobôd v znení zmien a doplnkov ako ZÁKLADNÉ ĽUDSKÉ PRÁVA A SLOBODY a to konkrétne v Čl.11
(1) Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Dedenie sa zaručuje.
(2) Zákon ustanoví, ktorý majetok nevyhnutný na zabezpečenie potrieb celej spoločnosti, rozvoja národného hospodárstva a verejného záujmu smie byť iba vo vlastníctve štátu, obce alebo určených právnických osôb; zákon môže ďalej ustanoviť, že určité veci môžu byť len vo vlastníctve občanov alebo právnických osôb so sídlom v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike.
3) Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Jeho výkon nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.

Žádné komentáře:

Okomentovat