Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zákon ustanoví,...

Zákon ustanoví, ktorý ďalší majetok okrem majetku - nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky, je nevyhnutný na zabezpečovanie potrieb spoločnosti, rozvoja národného hospodárstva a verejného záujmu, môže byť iba vo vlastníctve štátu, obce alebo určených právnických osôb. Zákon tiež môže ustanoviť, že určité veci môžu byť iba vo vlastníctve občanov alebo právnických osôb so sídlom v Slovenskej republike.
Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.
Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.
Sloboda podnikania je upravená v 5. oddieli zák. č. 460/1992 Zb. v znení zmien a doplnkov ako HOSPODÁRSKE, SOCIÁLNE A KULTÚRNE PRÁVA a to v Čl.35
Každý má právo na slobodnú voľbu povolania a prípravu naň, ako aj právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť.

Žádné komentáře:

Okomentovat