Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Príklad:

Po poručiteľovi zostal 1 z rodičov, družka a jej maloleté dieťa, obaja spĺňajúci predpoklady uvedené v zákone (družka sa starala o spoločnú domácnosť a jej dieťa bolo odkázané výživou na poručiteľa). Každý z nich dedí po 1/3.

Manžel môže byť v 2. skupine aj samostatným dedičom, ak v tejto skupine nededia iné osoby. Samostatným dedičom môže byť aj rodič poručiteľa. Naproti tomu spolužijúce osoby už v 2. skupine samostatne dediť nemôžu – nastupuje 3. skupina.

3.Tretia skupina dedičom
-súrodenci poručiteľa a tzv. spolužijúce osoby
§ 475 ods. 1- ak nededí manžel ani žiadny z rodičov, dedia v 3. skupine rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom v spoločnej domácnosti.

Príklad: Po poručiteľovi nezostali dedičia v 1. ani v 2. skupine, zanechal však ako spolužijúce osoby tetu a družku. Okrem nich ho prežil jeden vlastný súrodenec a jedno dieťa osvojené rodičmi poručiteľa. Majetok poručiteľa sa rozdelí na 4 rovnaké diely a každá z uvedených osôb dedí po ¼.

§ 475 ods.2 – ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel ( ako dedičia v 3. skupine, ale len subsidiárne v druhom rade) rovnakým dielom jeho deti.

Všetky osoby 3. skupiny, teda aj súrodenci (resp. ich deti) a spolužijúce osoby môžu dediť aj samostatne.
Len ak takej osoby nie nasupuje 4. skupina.

Žádné komentáře:

Okomentovat