Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

e) Z tejto zmluvy vznikne 3-aký pr.vzťah

- a to pr.vzťah medzi V a D + medzi V a 3.soobou + medzi D a 3.osobou. 3 OS má právo domáhať sa splnenia od D. nároky zo zodpovednosti za škodu spôsobenú nenáležitým splnením môže 3OS uplatniť tak proti D ako aj proti V, a to podľa toho, ktorá osoba škodu zavinila. Nárok zo zodpovednosti za vady však môže 3OS uplatniť iba proti D. V sa môže domáhať u D plnenia 3.osobe.


Zodpovednosť za vady (súvisí s obsahom):
- zodpovednosť za vady je typickou objektívnou (= nem§žno sa vyviniť dôkazom, že vadu dotyčný nezavinil)- vždy zodpovedá ten účastník, kt.prenechal vec za odplatu inému) záväzkovoprávnou zodpovednosťou, ktorá vznikla v dôsledku porušenia povinnosti jedného účastníka ZPV plniť riadne = bez vád.
- Subjektami zodpovednostného vzťahu môžu byť FO aj PO. Zodpovednosť za vady vzniká spravidla tomu subjektu, ktorý za odplatu prenechal vec inému subjektu. Iba výnimočne je subjektom zodpovednosti ten subjekt, ktorý nie je účastníkom ZPV (napr.obstarávateľ predaja veci-§741). OZ nemá ustanovenia o spoločnej zodpovednosti viacerých subjektov za vady. Zo zodpovednosti za vady vznikajpú práva len tomu subjektu, ktorý za odplatu prevzal vec od iného subjektu. Právo fyzickej osoby vyplyvajúce zo ZZV je právom majetkovej povahy, takže ak oprávnená FO zomrie počas záručnej doby, prechádza toto právo na dedičov ako pr.nástupcov FO

Žádné komentáře:

Okomentovat