Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.Existencia dedičstva

a) Existencia majetkových PaP, ktoré v okamihu smrti patria poručiteľovi, sú predmetom dedenia a neprechádzajú na iné subjekty na základe osobitných zákonných ustanovení. Tento súbor sa označuje ako dedičstvo. K dedeniu dochádza iba vtedy, ak zomretá osoba bola subjektom majetkových PaP, ktoré nezanikli jej smrťou a sú spôsobilé byť predmetom dedičskej postupnosti.
Súd v každom prípade úmrtia FO začne konanie o dedičstve. Toto konanie zastaví, ak poručiteľ nezanechal majetok, alebo zanechal len nepatrný majetok (§ 175h OSP).
b) Predmet dedičstva – najmä veci, hnuteľné aj nehnuteľné.
Ak bol poručiteľ podielovým spoluvlastníkom určitej veci, predmetom dedenia je spoluvlastnícky podiel. Ak bol poručiteľ subjektom BSM, zaniká toto spoluvlastníctvo jeho smťou. V konaní o dedičstve potom súd vyporiada BSM.
Majetok tvoriaci podstatu dedičstva zahŕňa aj poručiteľove pohľadávky, okrem tých, ktoré zanikajú smrťou veriteľa.
Patrí sem aj obsah práv duševného vlastníctva, tiež majetok, ktorý súvisí s podnikaním (podiel zomretého spoločníka v.o.s., práva akcionára v a.s., s.r.o....).
Pri dedení ide aj o poručiteľove dlhy vzniknuté za jeho života, ale aj po jeho smrti (náklady vynaložené v súvislosti s pohrebom poručiteľa).
Predmetom dedičstva sa stávajú aj peňažné nároky zomreého zamesnanca z prac. pomeru (okrem práva na bolestné a za sťaženie spoločenského uplatnenia).

Žádné komentáře:

Okomentovat