Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) všeobecne (§499-510)

- Kto prenechá inému vec za odplatu, zodpovedá za to, že vec v čase plnenia má vlastnosti výslovne vymienené alebo obvyklé, že ju možno použiť podľa povahy a účelu zmluvy alebo podľa toho, čo účastníci dojednali, a že vec nemá právne vady.
- Ak ide o zjavné vady alebo o vady, ktoré možno zistiť z príslušnej evidencie nehnuteľností, nemožno uplatňovať nárok zo zodpovednosti za vady, ibaže scudziteľ výslovne ubezpečil, že vec je bez akýchkoľvek vád = nemožno uplatňovať nároky zo ZZV, ak ide:
1. Zjavné vady
2. Vady, ktoré možno zistiť v katastri nehnuteľností. Účastníci ZPV majú povinnosť overiť si právny stav v katastri nehnuteľnosti. Ak je možné z príslušnej katastrálnej dokumentácie zistiť vadu veci, nemožno ju uplatniť voči scudziteľovi.
3. Prípad, keď niekto prenechá hromadnú vec ako stojí a leží (napr.predaj podniku.
- Za dlhy viaznuce na veci je zodpovedný scudziteľ.
- Ak sa vec prenechá ako stojí a leží, nezodpovedá scudziteľ za jej vady, ibaže vec nemá vlastnosť, o ktorej scudziteľ vyhlásil, že ju má, alebo ktorú si nadobúdateľ výslovne vymienil.
- Účastníci môžu tiež dohodnúť zodpovednosť za vady, ktoré sa vyskytnú do určenej alebo dojednanej doby od splnenia, alebo zodpovednosť podľa prísnejších zásad, než ustanovuje zákon. O takej dohode vydá povinná osoba oprávnenej osobe písomné potvrdenie (záručný list).
- Len čo nadobúdateľ zistí vadu prevzatej veci, je povinný vec uschovať po primeranú dobu, ktorú určí scudziteľ na preskúmanie vady. Ak ide o vec podliehajúcu rýchlej skaze, môže ju nadobúdateľ po upozornení scudziteľa bez meškania predať.

Žádné komentáře:

Okomentovat