Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

konanie s pojednávaním (§ 115 a nasl.)

- ak zákon neustanoví inak, súd na prejednanie veci samej nariadi pojednávanie (P) vo veci samej tak, aby sa konako najneskôr v lehote do 9 mesiacov od podania nívrhu na začatie konania, na kt. predvolá účastníkov a všetkých, kt.prítomnosť je potrebná. Predvolanie sa musí účastníkom doručiť, tak aby mali dostatok času na prípravu (min. 5 dní pred P.)
- P. sa nariaďuje procesným úkonom súdu – „uznesenie o vedení konania“.
- P. vedie predseda senátu , alebo samosudca, ato tak, aby to prispelo k spravodlivému rozhodnutiu, aby splnilo výchovný účel a aby prebiehalo dôstojne a nerušene.
- je tu založená povinnosť zabezpečenia verejnosti pojednávania – okrem notára ako súdneho komisára, kt.nepojednáva verejne, ale len s účastníkmi. Zásada verejnosti sa tiež prejavuje informovaním verjnosti o tom, aké spory sa v ktorý deň prejdnávajú výveskou na dverách pojednávacej miestnosti + vybavením pojednávacej miestnosti = primerane priestranná. Je však zákonná možnosť uznesením(nemožno sa odvolať) vylúčiť verejnosť na celé P. alebo jeho časť ( ale len ak by verejné prejednanie veci ohrozilo štátne, hospodárske, obchodné alebo služobné tajomstvo – cieľom je ochrana utajovaných skutočností, dôležitý záujem účastníkov alebo mravnosť. Aj keď bola vylúčená verejnosť, súd môže povoliť prítomnosť urč.FO, ale musia zachovať mlčanlivosť) + tiež možno niektorým osobám odoprieť prístup na P., aj keď verejnosť vylúčená nebola (napr.môže odoprieť maloletým, alebo občanom, u kt.je obava, že by mohli rušiť dôstojný priebeh P.)

Žádné komentáře:

Okomentovat