Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

- Zápisy do KN:

:- každý zápis sa vpisuje do listu vlastníctva.
- LV obsahuje vybrané údaje o nehnuteľnostiach, o vlastníkoch, právach a iných vzťahoch k nehnuteľnostiam, obsahuje aj číslo LV, názov obce a názov katastrálneho územia, a skladá sa z 3. častí: časť A,(údaje o nehnut.,výmery…), B (vlastníci- identifikácia), C (ťarchy, VB, záložné práva).
- K návrhu na vklad vlastníckeho alebo iného práva k nehnuteľnostiam je okrem LV potrebný aj geometrický plán (je technický podklad právnych úkonov, verejných listín a iných listín, a slúži aj ako podklad pre vklad)
- Rozlišujeme 3 druhy zápisov do KN:

a) vklad- - má konštitutívny význam – spôsobuje vznik, zmenu alebo zánik vlast.práva a vecných práv k cudzej veci. Ku vkladu dochádza na základe konania o povolení vkladu na katastrálnom úrade, príslušnom v územnom obvode nehnuteľnosti, na návrh účatsníka (prikladá sa zmluva, LV, geometrický plán, ocenenie nehnuteľnosti, ...). Kat.úrad buď povolí vklad alebo zamietne.
- Právne účinky vkladu vznikajú dňom vyznačenia rozhodnutia o povolení vkladu v zmluve, dohode al.zaklad.listine (výnimka je pri zmluvách o prevode bytu/nebytivého priestoru, tu sa nadobúda vlastníctvo spätne ku dňu podania návrhu na vklad, obdobne aj pri zmluvách o prevode majetku štátu na iné osoby)

Žádné komentáře:

Okomentovat