Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2) ak je v ZPV s nedeliteľným plnením viac dlžníkov

- aj nedelitený dlh sa spravuje ustanoveniami o solidárnych dlhoch, ibaže by zákon alebo zmluva ustanovovali niečo iné, alebo ak by z povahy záväzku vyplývalo, že môže byť splnený len spoločnou činnosťou všetkých dlžníkov (§511 ods.1)- napr. ak sa členovia speváckeho tria zaviazali naspievať hudobú skladbu- nebude možné požadovať splnenie od jedného z nich; neprichádza tu do úvahy ani právo regresu.

C) Delené záväzky
Predpoklady:
a) Viac subjektov na strane V al.D. Na dlžníckej strane je každý dlžník povinný plniť len svoj diel a veriteľ od neho môže vyžadovať len tento diel = časť, ktorá mu zo zákona alebo zo zmluvy patrí. Na strane veriteľov má každý z veriteľov právo vyžadovať len diel, ktorý mu patrí.
b) Deliteľnosť plnenia – rozumie sa tým spravidla mechanická deliteľnosť predmetu plnenia + vyžaduje sa, aby v dôsledku delenia neprestala vec slúžiť účelu na ktorý je určená. V prípade, keď je predmet plnenia deliteľný na ideálne časti, pôjde o spoluvlastníctvo (na strane V al.D), ak zo zákona nevyplýva solidarita. Delené sú teda všetky záväzky, ktoré nie sú nedeliteľné a ktoré nie sú solidárne. Sú to vlastne samostatné záväzky spoločne zaviazaných dlžníkov, resp.samostatné pohľadávky viacerých veriteľov- je tu toľko záväzkov, koľko je dielov (nie len jeden záväzok)

Žádné komentáře:

Okomentovat