Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

podľa toho, ako je predmet plnenia určený, rozlišujeme:

a) záväzok s individuálne určeným plnením – predmet plnenia je individualizovaná vec alebo konanie (species) – napr. vyhotovenie kúpa obrazu Xy od autora C.F
b) druhový (generický) záväzok – plnenie je určené len druhovými znakmi – teda údajom o druhu, akosti, kvantite. Ak akosť nie je výslovne dojednaná, dlžník je povinný plniť určité množstvo vecí určených v priemernej strednej akosti (§496). Keďže plniť možno vždy len konkrétne určené veci, a nie druh, predmet druhového plnenia sa musí najneskôr do okamihu splnenia individualizovať (“koncentrácia”) - z množstva vecí musia byť vybraté jednotlivo určené veci, ktorými sa druhový záväzok plní (odváženie a odovzdanie 2 kg zemiakov I.akosti)- tento výber je oprávnený uskutočniť dlžník, môže však výber prenechať veriteľovi (napr.kúpa ovocia)
c) záväzok s plnením určeným alternatívne (výberovo)- sú dané plnenia na výber a dlžník je povinný uskutočniť plnenie vybrané oprávnenou stranou na výber. Smeruje teda k 1 plneniu, kt.ešte nie je predbežne známe. Ku Konkretizácii musí dôjsť najneskôr v čase plnenia. Ak zákon neustanovuje inak, alebo ak sa inak nedohodnú subjekty v zmluve, právo voľby má zásadne dlžník (§561 ods.1), t.j. ten, kto má alternatívne plniť (pri niektorých alternatívnych záv.daných zo zákona z dôvodu zodpovednosti za vady, má voľbu ten, kto sa domáha nároku- ten, kto je v danej relácii veriteľom. Od už raz vykonanej voľby, bez ohľadu na to, či ju právoplatne urobil ktokoľvek, kdekoľvek, nemožno odstúpiť. Vykonanou voľbou sa končí alternatívnosť predmetu plnenia a zaviazaný bude iba na zvolený predmet plnenia.

Žádné komentáře:

Okomentovat