Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

.Vylúčenie sudcov z prejednávania a rozhodovania vo veci:

- sudca musí byť nestranný, nezaujatý a zákonný, nesmie byť pochýb o jeho nezaujatosti. (dôvody predpojatosti = zaujatosť vo veci; vzťah k účastníkom; vzťah k zástupcom; ak rozhodoval v tej istej veci na 1.st.)
- Sudcovia sú vylúčení z prejednávania a rozhodovania veci, ak so zreteľom na ich pomer k veci, k účastníkom alebo k ich zástupcom možno mať pochybnosti o ich nezaujatosti (priateľský/nepriat.pomer k nim). Na súde vyššieho stupňa sú vylúčení aj sudcovia, kt.rozhodovali vec na súde nižšieho stupňa
 len čo sa sudca dozvie o skutočnostiach, pre kt.je vylúčený, oznámi to neodkladne predsedovi súdu a môžu urobiť len úkony, kt.neznesú odklad. Predseda súdu môže vec prideliť inému sudcovi podľa rozvrhu práce alebo vec prikáže inému senátu (ak s tým vylúčený sudca súhlasí). Môže však tiež, ak si myslí, že nie je dôvod pochybovať o jeho nezaujatosti , predloží vec na rozhodnutie o námietke zaujatosti do 10 dní od jej podania nadriadenému súdu a ten do 10 dní v senáte rozhodne. O vylúčení sudcov NSSR rozhodne do 10 dní iný senát NSSR
 účastníci majú právo vyjadriť sa ku skutočnostiam, pre kt.je sudca vylúčený (neodkladne ich oznámia súdu = ako námietku zaujatosti to oznámia najneskôr na prvom pojednávaní, na kt.sa zúčastnil sudca, o kt.vylúčenie ide alebo do 15 dní od kedy sa mohol dozvedieť o dôvodoch, pre kt.je sudca vylúčený). Ak súd o nich rozhodol, na opakované námietky o zaujatosti súd neprihliada.
 O vylúčení znalca, tlmočníka, zapisovateľa rozhoduje obdobným postupom predseda senátu. O vylúčení notára rozhoduje súd, kt.notára poveril vykonávaním úkonov súdneho komisára.

Žádné komentáře:

Okomentovat