Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

D) záväzky v prospech tretieho

– osobitný druh záväzkov, v ktorých na veriteľskej strane vystupuje jednak zmluvný veriteľ, jednak 3.osoba, pričom ich verieľské oprávnenia majú rôznu povahu
– tieto záväzky vznikajú iba zmluvami – zmluvami v prospech tretieho, ktoré sú upravené v § 50 OZ
– zmluvou v prospech tretieho
a) je zmluva, ktorou jedna strana (prominent, dlžník) sľubuje druhej strane (promisár, veriteľ), že bude plniť tretej osobe (tertius).
b) Na základe tejto zmluvy môže (ak nie je dohodnuté inak) žiadať od dlžníka splnenie nielen druhá strana (promisár) ale aj tretia osoba, v prospech ktorej bola zmluva uzavretá.
c) Táto zmluva nie je osobitným zml.typom, ale len osobitnou modifikáciou iných zmlúv, či už pomenovaných alebo nepomenovaných. Zásadne každú záväzkovú zmluvu možno uzavrieť ako zmluvu v prospech tretieho.
d) Tretia osoba sa stane subjektom zmluvy od momentu prejavu, že so zmluvou súhlasí – súhlas možno ako pr.úkon prejaviť akýmkoľvek platným spôsobom, ak sa nevyžaduje zákonom špecifická forma (napr. ak si osoba A objedná v kvetinárstve kyticu, ktorá sa má doručiť 3.osobe- tá sa stane subjektom zmluvy spravidla konkludentne tým, že kyticu prijme. Súhlas 3.osoby sa môže dať dodatočne – obvykle je to pri poistných zmluvách v prospech tretieho- súhlas môže dať aj pri uplatnení jeho práv z poistnej udalosti

Žádné komentáře:

Okomentovat