Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

c) opomenutie (ommittere)

– zdržanie sa konania zo strany subjektu, na ktoré by bol inak oprávnený, ak by neexistoval záväzok ukladajúci mu túto povinnosť (napr.povinnosť nestavať nad určitú výšku)
d) strpenie, znášanie (pati) – je pasívne správanie povinnej osoby a to vo vzťahu ku konaniu oprávneného subjektu, t.z. že je povinný strpieť také konanie druhého, ktorého by inak strpieť nemusel a ktorému by sa inak mohol vzoprieť. (napr.prenajímateľ je povinný strpieť, aby nájomca nakladal s vecou v rozsahu a spôsobom primeraným povahe a určeniu veci)
 c+ d niekedy dosť ťažko odlíšiť, preto sa oba zaraďujú pod pojem nekonanie (non facere)

predmet plnenia musí byť
1) možný - predmet ZPV musí existovať v čase zročnosti (splatnosti) – ak by neexistoval, išlo by o nemožnosť plnenia podľa § 575 OZ
2) dovolený (nesmie odporovať zákonu, obchádzať ho a ani nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi) – inak by šlo o neplatný záväzok
3) predmet záväzku musí byť najneskôr v čase zročnosti (splatnosti) záväzku určený s takou presnosťou, aby dlžník vedel čo má plniť.
4) Predmet plnenia musí mať určité vlastnosti- výslovne požadované. Predmet plnenia musí byť funkčný na daný účel (inak vané plnenia)

Žádné komentáře:

Okomentovat