Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

21/ Právna úprava správy a nakladania s majetkom štátu podľa zákona č. 278/1993 Z. z. o správe majetku štátu v platnom znení, správca majetku štátu a

Čo je predmetom zákona: správa majetku vo vlastníctve SR vo verejnoprospešnej a nepodnikateľskej sfére, , ktorí vykonávajú správu majetku štátu.
Kto je správcom:
- štátne rozpočtové a príspevkové organizácie – napr. ÚOŠS, ministerstvá
- štátny fond – Slovenský rozvojový fond, Fond rozvoja bývania
- verejnoprávna inštitúcia ak na základe zákona spravuje majetok štátu - STV
- iná PO ak na základe zákona spravuje majetok štátu – Matica Slovenská

Čo je majetkom štátu: Všetky veci vrátane peňažných prostriedkov vo vlastníctve štátu a iné majetkové práva. SR ako vlastník týchto majetkových práv a iných hodnôt vykonáva správcu majetku štátu.(napr. SR zastúpená MV SR)
Spôsob nakladania s majetkom štátu: Súhrn oprávnení a povinností správcu k tej časti majetku, ktorú mu štát zveril do správy. Majetok štátu, ktorý neslúži správcovi na plnenie úloh v rámci predmetu jeho činnosti alebo v súvislosti s ním, je správca povinný ponúknuť štátnej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácii na plnenie úloh. Ak neprejaví záujem, správca naloží s majetok štátu najhospodárnejším spôsobom.
Majetok štátu, ktorý nie je v správe žiadneho správcu spravuje obvodný úrad, v úuemnom obvode ktorého sa majetok štátu nachádza

Žádné komentáře:

Okomentovat