Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

d/ Samosprávne stavovské organizácie :

Podnikateľmi sú aj FO alebo PO, ktoré nie sú zapísané v OR ani nemajú živnostenské oprávnenie, ale podnikajú na základe osobitných predpisov. Sú to najmä prípady činností, ktoré nie sú živnosťami podľa § 3 živnostenského zákona – viď! Osoby vykonávajúce tieto činnosti majú postavenie podnikateľov, ak sú na takúto činnosť oprávnené osobitnými predpismi a vykonávajú ju spôsobom, ktorý možno zahrnúť pod pojem podnikanie. Tak to obvykle bude v prípade § 3 ods. 1 písm. a), v prípade písm. b) treba zvážiť, či sú uvedené činnosti vykonávané ako podnikanie, najmä sústavným spôsobom a za účelom zisku. Takisto činnosti pri výkone povolaní uvedené pod písm. c) môžu byť vykonávané ako samostatné podnikanie, môžu však byť aj súčasťou podnikateľskej činnosti PO a vykonávané v rámci pracovného pomeru alebo ako činnosť spoločníka či člena PO.
Postavenie podnikateľa budú mať obvykle aj osoby vykonávajúce činnosti vylúčené zo živnostenského podnikania v § 3 ods. 2 živnostenského zákona.
Naproti tomu nie je podnikateľom osoba vykonávajúca činnosti podľa § 3 ods. 1 písm. b) a ods. 3 pretože sa tu nevyžaduje osobitné oprávnenie a obvykle nebudú ani splnené pojmové znaky podnikania. Obdobne je to aj pri činnostiach spojených s prenájmom nehnuteľností podľa § 4 ods. 1 a 2, pokiaľ ich uvedený zákon nepokladá za živnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat