Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6/ Verejnoprávne registratúry podnikateľov

a/ Obchodný register : (hmotnoprávne a procesnoprávne aspekty) – otázky 7,8

b/ Živnostenský register – živnostenský zákon (§ 60 – viď!) delí živnostenský register na časť:
- verejnú – každý môže nahliadnuť (priamo súvisiace údaje s podnikaním, napr. obchodné meno, predmet podnikania, miesto podnikania a pod.)
- neverejnú – osobné údaje o podnikateľovi.
Na rozdiel od údajov v OR so zápisom údajov v živnostenskom registri nespájame konštitutívne a deklaratórne účinky (nerozlišujeme zápisy s konštitutívnym a deklaratórnym účinkom - len nejaké výnimky).

c/ Evidencia obce – evidencia samostatne hospodáriacich roľníkov :
Postavenie podnikateľa má aj FO, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu a je zapísaná do evidencie, aj keď sa táto činnosť neviaže na osobitné povolenie. Evidencia je upravená v § 12a až 12e zákona č. 105/1990 Zb. o súkromnom podnikaní v znení neskorších predpisov . Právnické osoby vykonávajúce poľnohospodársku výrobu sú vždy podnikateľmi, ak sú zapísané v obchodnom registri. Poslednú skupiny podnikateľov tvoria samostatne hospodáriaci roľníci, ktorí sa zapisujú do evidencie samostatne hospodáriacich roľníkov podľa osobitných predpisov. Touto evidenciou je evidencia obce, ktorú vedie obecný úrad. Na základ zápisu do uvedenej evidencie vydá obecný úrad ohlasovateľovi osvedčenie. Takéto osvedčenie ho oprávňuje na výkon podnikateľskej činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat