Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Odlišnosť je v tom, že ...

Odlišnosť je v tom, že je oslabený vedľajší charakter tohto zabezpečovacieho záväzku. Záväzok avalistu je založený písomným prehlásením na zmenke, ktorým sa zaručí za určitú zmenkovo zaviazanú osobu. Osobou avalistu môže byť každý subjekt, ktorý má spôsobilosť preberať zmenkové záväzky. Pravidlom býva, že ručiteľom bude osoba doteraz zmenkovo nezaviazaná- tretia osoba.

Obsah avalovho záväzku je určený v prvom rade jeho prehlásením, ktorým prevezme ručenie. Aval nie je zaviazaný za osobu, za ktorú sa zaručil, ale stojí na zmenke vedľa tejto osoby. Veriteľ sa nemusí obrátiť v prvom rade na dlžníka a až potom na ručiteľa, ale môže sa obrátiť na ručiteľa priamo a priamo od neho požadovať zmenkové plnenie. Takto sa plnohodnotne zaraďuje medzi zmenkových dlžníkov.

Zmenková intervencia

Zmenkovou intervenciou vstupujú do zmenkového vzťahu ďalšie osoby, ktoré nie sú jeho účastníkmi vlastným menom, ale v záujme určitej osoby, za ktorú vykonávajú buď prijatie zmenky (pri cudzej zmenke) alebo zmenku preplatia (pri vlastnej zmenke).

Žádné komentáře:

Okomentovat