Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).
Protestná listina je verejnou listinou, z dôkazného hľadiska má kvalifikované postavenie, ktoré vyplýva z ustanovenia Občianskeho súdneho poriadku. Podľa ustanovenia § 134 O.s.p. verejná listina potvrdzuje, ak nie je preukázaný opak, pravdivosť toho, čo je v nej osvedčené. Protestácia tiež nie je upomínanie určenej osoby, aby splnila to, čo sa podľa zmenky od nej požaduje. Zmyslom protestácie zmenky je zistiť zákonom predvídané skutočnosti a listinne ich osvedčiť.

Protestácia zmenky je úkonom zachovacím, ktorým si majiteľ zmenky zachová zmenkové práva voči všetkým nepriamym dlžníkom. Prvým zachovacím úkonom je predloženie zmenky na prijatie alebo platenie a ďalším je protestovanie zmenky.

Zákon na prvom mieste uvádza ako protestný orgán súd. Vykonať protest na súde je výhodný a kvalitný. Vykonanie protestu možno objednať na súde ústne alebo písomne.

Ak sa rozhodne objednávateľ protestu pre notára na vykonanie protestu, môže sa obrátiť na ktoréhokoľvek notára. Notársky protest musí vykonať notár.

Žádné komentáře:

Okomentovat