Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Finančné a iné orgány územnej samosprávy

Tvoria druhú významnú podsústavu sústavy finančných orgánov, tvorenú zložkou samosprávnych orgánov so všeobecnou pôsobnosťou, ktorými sú obecné (mestské) zastupiteľstvá a rady a zastupiteľstvá VÚC a zložkou finančných komisií, ktoré sú poradnými, iniciatívnymi a kontrolnými orgánmi v oblasti samosprávnych financií.
Finančné komisie môžu zdriaďovať obecné (mestské) zastupiteľstva či zastupiteľstvá VÚC. Ich pôsobnosť je viditeľná najmú pri plnení úloh na úseku rozpočtov a finančného hospodárenia obcí alebo VÚC, na úseku miestnych daní a poplatkov.

Orgány bankovníctva
Orgány bankovníctva sú špecializovanými finančnými orgánmi pôsobiacim vo vymedzených oblastiach finančných vzťahov v súlade a na základe príslušných právnych predpisov.
Ich aktivity sú upriamené predovšetkým na oblasť meny a peňažného oboehu, prijímania vkladov od fyzických a právnických osôb, na oblasť devízového hospodárenia, na poskytovanie úverov a pôžičiek a na iné bankové produkty.
V rámci týchto finančných orgánov má osobitné postavenie Národná banka Slovenska, nezávislá centrálna banky, zriadená zákonom, majúcea zákonné oprávnenie vydávať všeobecne záväzné právne predpisy.

Žádné komentáře:

Okomentovat