Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Po vstupe ES do ES prostriedky ....

Po vstupe ES do ES prostriedky poskytnuté z ES sa zaraďujú do príjmov štátneho rozpočtu a súčasne sa k nim priraďujú potrebné výdavky za účelom ich efektívneho sledovania, kontroly, hodnotenia a vykazovania v súlade so zaužívanými postupmi v členských štátoch ES.
Zavedenie viacročného rozpočtovania je novým prístupom v rozpočtovaní výdavkov štátneho rozpočtu, ktoré, vychádzajúc zo strednodobého finančného výhľadu, umožní prípravu viacročného rozpočtu najmenej na dva nasledujúce rozpočtové roky po roku, na ktorý je predkladaný návrh štátneho rozpočtu.
K najvýznamnejším zmenám došlo na úseku daňového práva, pričom je reálny predpoklad, že legislatívne zásahy budú pokračovať aj naďalej. V oblasti daňovej má v súčasnosti svoje významné postavenie zákon o dani z príjmov (zákon č. 595/2003 Z.z.) ako aj zákon č. 582/2004 Z.z.. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.
Problematika ďalšieho vývoja na úseku právnej úpravy komerčného poisťovníctva je v mnohom blízka tomu, ako vidíme situáciu v bankovom práve. Vývoj speje k väčšej rozmanitosti foriem podnikania v poisťovníctve, k posilneniu výkonu štátneho dozoru nad poisťovníctvom a k úpravám tákajúcich sa finančného hospodárenia poisťovacích subjektov.
Takto by sme mohli pokračovať a poukazovať na problematiku menového práva, devízové práva, bankového práva a pod. Búrlivá súčasnosť nič nepotvrdzuje ani nič nevylučuje. Možno, že aj v tom je jej čaro a hádam aj čosi ako prísľub pre ďalší rozvoj a skvalitnenie finančného práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat