Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Predovšetkým, a to na prvom mieste, ....

Predovšetkým, a to na prvom mieste, došlo k zrovnoprávneniu všetkých foriem vlastníctva. Tento faktor sa stal trvale prítomný vo všetkých ďalších právnych úpravách.
Príklon k hodnotám vlastným vo vyspelých, najmä západoeurópskych demokraciách, priniesol aj potrebu zosúladenia či harmonizácie nášho práva s právnym poriadkom krajín EÚ. To platí a platilo, samozrejme, aj o finančnom práve. Spolu s tým súvisela aj potreba reagovať na inštitucionálne zmeny v oblasti medzinárodnej deľby práce a v medzinárodnom spoločenstve vôbec. Ukázalo sa ako nevyhnutné je budovať faktické aj právne podmienky zapojenia do nových organizačných štruktúr. Právne vyjadrenie dostalo aj obnovenie niektorých medzinárodno-finančných väzieb, predovšetkým pokiaľ ide o členstvo v Medzinárodnom menovom fonde.
Samostatným momentom, podmieňujúcim v mnohom ďalší vývoj finančnej legislatívy, bola zmena štátoprávneho usporiadania, v dôsledku ktorej vznikla Slovenská republika ako samostatný štát. Podľa článku 152 Ústavy SR sa stali súčasťou právneho poriadku SR aj právne normy z predchádzajúceho obdobia, ak neboli v rozpore s ústavou SR, a to na obdobie, a to na obdobie, kým nedôjde k ich nahradeniu výstupmi slovenskej legislatívy. To sa v plnom rozsahu prejavilo aj na oblasť finančného práva.

Žádné komentáře:

Okomentovat