Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V platobnom styku v obchodných závúzkových ...

V platobnom styku v obchodných závúzkových vzťahoch uplatňuje štátny podnik prednostne zmenku a akreditívne formy platenia . Je povinný ukladať sovje peňažné prostredky len v jednej banke (zásada tzv. financujúcej banky).

POZN: Zákon č. 111/1990 Zb. o štátnom podniku, je už platný len na území SR. ČR zrušila tento zákon vydaním novej právnej úpravy.
Zmenka – je to cenný paier, ktorý má zákonom predpísaný obsah, podľa ktorého sa výstavca priamo sám zaväzuje, že zaplatí druhej osobe určitú sumu (zmenka vlastná), prípadne prikazuje tretej osobe, aby zaplatila druhej osobe uričtú peňažnú sumu (zmenka cudzia).
Akreditív – druh cenného papiera, predstavujúci platobný dokument, v ktorom sa príkazom jedného peňažného ústavu inému peňažnému ústavu za úhradu ukladá povinnosť uhradiť tretej osobe určitú peňažnú sumu.

Pokiaľ ide o peňažné fondy, štátny podnik povinne vytvára rezervný fond určený na opatrenia, ktoré majú prekonať nepriaznivý priebeh hospodárenia podniku alebo na krytie straty vylývajúcej z jeho hospodárenia.

Žádné komentáře:

Okomentovat