Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hlavnou úlohou NBS je ...

Hlavnou úlohou NBS je udržiavanie cenovej stability, preto uručuje menovú politiku, vydáva bankovky a mince, riadi, koordinuje a zabezpečuje peňažný obeh, platobný styk, zúčtovávanie dát platobného styku, vykonáva dohľad nad bezpečným fungovaním bankového systému a podobne.
Obchodné (komerčné) banky sú právnické osoby so sídlom v Slovenskej republike založené ako akcionvá spoločnosť alebo založené a povolené ako štátny peňažný ústav, ktoré na základe povolenia na založenie banky a povolenia na výkon bankových činností prijímajú vklady od verejnosti a poskytujú úvery. Pôsobia na základe zákona o bankách vo forme tuzemských a zahraničných peňažných ústavov, pobočiek zahraničných bánk a obchodných zastupiteľstiev zahraničných bánk.
Do sústavy bánk však patrí aj Eximbanka (Exportno-importná banka SR). Eximbanka podporuje vývozné a dovozné aktivity vývozcov a dovozcov financovaním vývozných úverov, poisťovaním vývozných úverov a financovaním dovozných úverov so zámerom zvýšiť konkurencieshcopnosť tuzemských výrobkov a podporiť vzájomnú hospodársku výmenu SR so zahraničím.

Žádné komentáře:

Okomentovat