Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Platenie dane

Daň sa platí:
 vopred bez vyrubenia najneskôr do 31. januára zdaňovacieho obdobia alebo
 v štyroch rovnakých splátkach, a to do 31. januára, 30. apríla, 31. júla a 31. októbra, ak celková daň je viac ako 50 000 Sk, alebo
 v mesačných splátkach vo výške 1/12 ročnej sadzby dane, a to do posledného dňa v príslušnom kalendárnom mesiaci, ak celková daň je viac ako 250 000 Sk.
Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia vznikne daňová povinnosť, je daň splatná najneskôr v lehote na podanie daňového priznania (15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti), a to v sume, ktorá zodpovedá pomernej časti ročnej sadzby dane za zostávajúce kalendárne dni zdaňovacieho obdobia, ak celková suma dane je viac ako 50 000 Sk, správca dane na základe žiadosti daňovníka povolí platenie dane v splátkach.

Vrátenie dane
Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia dôjde k zániku daňovej povinnosti alebo k vzniku oslobodenia, správca dane vráti na základe písomnej žiadosti daňovníka pomernú časť zaplatenej dane pripadajúcu na zostávajúce dni zdaňovacieho obdobia, a to do 30 dní odo dňa doručenia žiadosti.
Nárok na vrátenie dane zaniká, ak daňovník nepožiadal o vrátenie do troch rokov od konca kalendárneho roka, v ktorom bola daň zaplatená.

POZNÁMKA: Daň sa nevráti, ak neprevyšuje sumu 100 Sk.

Žádné komentáře:

Okomentovat