Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rím bol prvý, ktorý pochopil

Rím bol prvý, ktorý pochopil význam právnej úpravy finančných vzťahov (kde inde hľadať pôvod slov ako erár, fiskálny a pod.). Raný stredovek nepriniesol osobitne významný vklad do rozvoja finančného práva, iba ak uvedomenie si, že plná pokladnica panovníka je nezriedka hlavnou, ak nie jedinou podmienkou úspešnej štátnej expanzie. Neskorší rozvoj peňažného hospodárstva, rozvoj manufaktúr, priemyslu a zahraničného obchodu vytvorili tlak na tvorbu ďalších právnych noriem reagujúcich na zmenené pomery.
Už v 19. storočí sa postupne finančné právo profilovalo nielen ako súbor právnych predpisov, ale aj ako pedagogická a vedecká disciplína.
Ak máme hoci aj najstručnejšie priblížiť problematiku finančného práva v Slovenskej republike, nemožno začať inde, než v roku 1989. Zásadný kvalitatívny aj kvantitatívny prelom, ktorým november 1989 nesporne bol, stal sa, samozrejme, vo veľmi krátkom čase aj východiskom vlny legislatívnych úprav na úseku finančného práva.
Pretože rok 1989 znamenal aj zmenu spoločensko-ekonomickej orientácie štátu, začali sa postupne v jednotlivých finančno-právnych úpravách premietať viaceré momenty, z ktorých značnú časť možno z hľadiska nasledujúcich mesiacov a rokov označiť ako pretrvávajúce trendy.

Žádné komentáře:

Okomentovat