Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Podľa článku VIII. Dohody o Medzinárodnom menovom fonde ...

Podľa článku VIII. Dohody o Medzinárodnom menovom fonde je každý člen tejto dohody bude kupovať zostatky svojej meny, ktoré sú v držbe iného člena, ak tento člen, ktorý žiada odkup, doloží:
• že zostatky určené na odkup sa získali nedávno ako výsledok bežných transakcií
alebo
• že ich výmena je potrebná na platba za bežné transakcie.
V roku 1995 sa začali prípravné práce na novom devízovom zákone. Národná rada SR schválila nový devízový zákon dňa 20. septembra 1995, s účinnosťou od 1. októbra 1995. Bol zverejnený v Zbierke zákonov pod č. 202/1995 Z.z. Nadväzne na to vydalo Ministerstvo financií SR a NBS jeho vykonávaciu vyhlášku 203/1995 Z.z. Okruh základných prameňov devízového práva účinných od 1. októbra 1995 uzavrel vydaním troch opatrení NBS na základe splnomocnení zakotvených v jednotlivých ustanoveniach devízového zákona.
Tento devízový zákon sa pripravil pod heslom zameniteľnosti tuzemskej meny, treba však zároveň s jedným dychom podotknúť, že tento devízový zákon neobsahuje žiadne samostatné ustanovenie, ktoré by spomínalo pojem zameniteľnosť. Predpoklady prechodu tuzemskej meny na vyšší stupeň zameniteľnosti sa však vytvárajú na viacerých miestach – všade tam, kde sa uvoľňuje povoľovací režim vo vzťahu k cudzozemcom, kde sa umožňuje podmienený obech tuzemskej meny aj v zahraničí.

Žádné komentáře:

Okomentovat