Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Čo sa týka hospodárenia s majektom, ...

Čo sa týka hospodárenia s majektom, štátny podnik hospodári s vecami a majetkovými právami zverenými mu pri jeho založení, a ďalej s vecami a majetkovými právami nadobudnutými v pirebehu jeho podnikania. Veci, s ktorými podnik hospodári, sú v štátnom vlastníctve.
Štátny podnik nemôže zabezpečovať záväzky tretích osôb. Čistá hodnota majetku zvereného podniku pri jeho založení tvorí jeho kmeňové imanie.
Pokiaľ ide o všeobecné zásady finačného hospodárenia štátneho podniku predovšetkým treba vychádzať z tho, že štátny podnik je subjektom vzťahov k štátnemu rozpočtu a štátnym účelovým fondom. Svoje potreby a náklady uhrádza z príjmov získaných redovšetkým zo svojej podnikateľskej činnosti, ako aj z ďalších zdrojov. Podnik je povinný vykonať osobitný odvod do štátneho rozpočtu, ako aj z ďalších zdrojov.
Štátny podnik svoje daňové povinnosti voči štátnemu rozpočtu a rozpočtu obce zahŕňa do nákladov. Podnik môže zo zisku po zdanení poskytnúť dary len obciam, štátnym podnikom, štátnym rozpočtovým alebo štátnym príspevkovým organizáciám.

Žádné komentáře:

Okomentovat