Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

39. Súčasné vývinové tendencie finančného práva

Použitá literatúra:
• Králik / Jakubovič – Finančné právo
• Grúň/Pauličková – Finančnoprávne inštitúty

Právny poriadok každej spoločnosti je odrazom zmien, ktoré v nej prebiehajú. To platí v plnom rozsahu aj na finančné právo. Ba dokonca viac než v plnom rozsahu, pretože závažnejšie spoločenské zmeny postihujú v prvom rade tie časti právneho poriadku, ktoré vyjadrujú dovtedajší názor vedúcich síl spoločnosti na systém finančného zabezpečovania potrieb štátu a jeho vrcholných inštitúcií. Výraznejšie spoločenské premeny sa vlastne na úseku finančného práva prejavujú revolučnejšie než inde, pretože sa tak deje dvojfázovo:
1. po zmenách vo vedení štátu, v systéme jeho zabezpečovacej a výkonnej moci zákonite dochádza aj k prispôsobeniu finančného systému tejto situácii, čo má, samozrejme, dopad nielen voči novým adresátom, ale – vzhľadom na úlohu peňazí – prakticky vo vzťahu k všetkým zložkám a vrstvám spoločnosti.
2. samotné tieto vyvolané zmeny vo finančnom systéme a následne aj v celom finančnom hospodárstve z hľadiska makro ako aj mikroekonomického dostávajú záväznú podobu ich premietnutím do finančno-právnych noriem, čo samo o sebe je vždy a všade vlastnou, menšou alebo väčšou revolúciou.

Žádné komentáře:

Okomentovat