Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Subjekt dane – teoretické vymedzene pojmu

Daňovým subjektom vystupujúcim ako povinný subjket v daňovom konaní uskutočňovanom v rámci správy daní a poplatkov je právnická osoba alebo fyzická osoba, daňovník i platiteľ dane, poplatník iprávny nástupca právnickej osoby či fyzickej osoby, teda ten, kto je povinný splniť svoju zákonnú daňovú, resp. poplatkovú povinnosť voči verejnému rozpočtu, t.j. štátnemu rozpočtu, rozpočtu obcí resp. VÚC.
Platenie daní daňovými subjektami sa úsčasne považuje za záklanú občiansku a spoločenskú povinnosť.
Vo svete sú známe príklady odlkišného určenia subjektu dane. Tak napr. vo Švajčiarsku platí princíp zdaňovania rodiny, rodina vystupuje ako hospodárska jednotka a ako taká je zdaňovaná. Týka sa to najmä zdaňovnia
Daňové subjkty sú účastníkom daňového konania, avšak na daňovom konaní sa môžu zúčastniť aj tretie osoby, ak ich na daňové konanie správca dane prizve. Tieto osoby potom získavajú štatút účastníka konania. Do tejto kategórie patria svedkovia, osoby majúce listiny a iné veci potrebné v daňovom konaní, znalci, audítori, tlmočníci, ručitelia, poddlžníci, platitelia pôsobiaci v rámci zabezpečovacieho a vymáhacieho konania, správcovia konkurznej podstaty, osobitní správcovia, štátne orgány a obce, ako aj ďalšie osoby, ktoré majú povinnosť súčinnosti v daňovom konaní a v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom upravujúcim správu daní.

Žádné komentáře:

Okomentovat