Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dohoda o konkurenční doložce zaniká:

Dohoda o konkurenční doložce zaniká: uplynutím doby, na kterou byla sjednána, zaplacení sankční peněžité částky za porušení závazku, odstoupením od dohody o konkurenční dolož-ce ze strany zaměstnavatele (ten od ní však může odstoupit pouze po dobu trvání pracovního poměru), výpovědí ze strany zaměstnance (lze jen tehdy, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil peněžité vyrovnání za příslušný měsíc nejpozději do 15 dnů po uplynutí jeho splatnosti). V případě výpovědi zaniká dohoda o konkurenční doložce prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.

7. Volba a jmenování jako způsob vzniku pracovního poměru, právní úprava
Volba je jednostranný právní úkon, kterým vzniká pracovní poměr. Volba připadá v úvahu pouze ve stanovených případech a to: tam, kde to stanoví zvláštní předpisy, tam, kde to ur-čují stanovy nebo usnesení příslušných orgánů družstev a tam, kde to určují stanovy nebo usnesení příslušných orgánů sdružení občanů podle zvláštního zákona. I přesto, že se jedná o jednostranný právní úkon, nemůže pracovní poměr vzniknout proti vůli toho, kdo má být vo-len. Souhlasný projev vůle však není součástí právního úkonu, ale jeho předpokladem.
Zákoník práce nemá přesná ustanovení, která by upravovala obsah volby jako projevu vůle vedoucího ke vzniku pracovního poměru. Jediné ustanovení zákona (§ 65 odst. 1 ZP) říká, že pracovní poměr založený volbou vzniká dnem, který byl stanoven k nástupu do funkce. Ana-logicky od pracovní smlouvy lze odvodit, že volba určuje funkci, kterou bude zaměstnanec vykonávat. Současně by také mělo být jasné místo, v němž bude funkce vykonávána. Volbou však nejsou v žádném případě ustaveny další pracovní podmínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat