Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Při platební neschopnosti zaměstnavatele má ...

Při platební neschopnosti zaměstnavatele má zaměstnanec právo uplatnit mzdový nárok u příslušného úřadu práce ve lhůtě 3 měsíců od vyvěšení informací na úřední desce. Rozsah chráněných mzdových nároků podle příslušného zákona je omezen na mzdové nároky splatné za 3 měsíce v době 6 měsíců předcházejících měsíci, ve kterém byl podán návrh na prohlášení konkurzu (v rozhodném období). Lze ho uplatnit v období 3 let vůči jednomu a témuž zaměstnavateli pouze jednou. Pokud tedy zaměstnanec otálí s výpovědí, riziko nese sám.

14. Subjekty právních vztahů zaměstnanosti, jejich práva a povinnosti
Subjekty právních vztahů zaměstnanosti jsou ty právnické a fyzické osoby, jimž zákon stanoví v rámci těchto vztahů určitá práva a povinnosti. Podle ustanovení § 3 zákona o zaměstnanosti to jsou: a) Česká republika zastupovaná Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a úřady práce, b) fyzické osoby, které mají způsobilost být zaměstnancem podle zákoníku práce, c) zaměstnavatelé podle zákoníku práce, d) právnické a fyzické osoby a další subjekty podle zvláštních právních předpisů.
MPSV řídí a kontroluje výkon státní správy a dodržování zákonnosti při zabezpečování státní politiky zaměstnanosti. Je to řídící, kontrolní a metodický orgán na tomto úseku. Úřady práce jsou správní úřady a jsou základním realizačním článkem. Správní obvody úřadů práce jsou shodné s územními obvody okresů. Tyto úřady jsou povinny poskytovat komplexní služby při zprostředkování práce, poradenství a hmotném zabezpečení při ztrátě zaměstnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat