Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kolektivní smlouvy mohou sjednat vyšší tarify, ...

Kolektivní smlouvy mohou sjednat vyšší tarify, ovšem zákon nebrání ani jejich snížení (od druhého tarifu) v případě posílení nadtarifních složek mezd (motivační funkce).
Zákon o mzdě a prováděcí nařízení vlády dále garantují minimální výši příplatků za práci přesčas, pokud zaměstnanec za ni nečerpá náhradní volno, mzdu a náhradu mzdy za práci ve svátek, mzdu a mzdové zvýhodnění za práci ve ztíženém a zdraví škodlivém prostředí a za práci v noci. V § 8 zákona o mzdě jsou upraveny také zákonné příplatky a doplatky. Taxa-tivně jsou zde uvedeny situace, kdy by bylo nespravedlivé, aby újmu (převedení na jinou práci nedosahující dosavadní výše mzdy) nesl zaměstnanec.

5. Pracovní smlouva - pojem, obsah, funkce
Pracovní smlouva je nejčastější subjektivní právní skutečností, která zakládá pracovní poměr. Pracovní smlouva je dvoustranný právní úkon, jehož základem je souhlasný dobrovolný vzájemný projev vůle zaměstnance a zaměstnavatele směřující ke vzniku pracovního poměru. Pracovní smlouva umožňuje respektovat vůli obou subjektů. Z pozice zaměstnance je nejlepším vyjádřením ústavních principů zákazu nucené práce, svobodné volby povolání i práva na zaměstnání (čl. 9 a 26 LZPS). Ze strany zaměstnavatele představuje nástroj, který mu umožňuje utvářet takový pracovní kolektiv, jaký potřebuje k zajištění své činnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat