Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní úprava nebrání tomu, ...

Právní úprava nebrání tomu, aby vedle volby byla uzavřena dohoda o pracovních podmín-kách, v níž budou specifikovány některé další otázky. Tato dohoda ovšem nesmí být zamě-ňována s pracovní smlouvou.
Zaměstnanec, který je volen do určité funkce, se obvykle nachází v nějakém jiném pracov-něprávním vztahu. V zákoníku práce je zakotveno pravidlo, podle něhož práva a povinnosti zaměstnance a zaměstnavatele, u něhož je tento zvolený zaměstnanec dosud v pracovním po-měru, nejsou volbou dotčena.
Výkon zvolené funkce může skončit odvoláním z funkce, vzdáním se funkce nebo uplynu-tím funkčního období. Odvolání nebo vzdání se funkce musí být písemné a musí být doru-čeno druhému účastníkovi. Nemusejí být uvedeny žádné důvody. Výkon funkce pak končí dnem, který byl v odvolání nebo vzdání se funkce uveden nebo dnem následujícím po doru-čení projevu vůle, pokud v tomto projevu nebyl den skončení výkonu funkce uveden. Tímto končí pouze výkon příslušné funkce, nikoliv však pracovní poměr samotný. Tato zvláštní konstrukce s sebou přináší značné komplikace. Zaměstnavatel pak má možnost dohodnout se se zaměstnancem na přeřazení na práci odpovídající kvalifikaci zaměstnance nebo na jinou pro něho vhodnou práci.
Jmenování je jednostranný právní úkon zaměstnavatele, kterým se zakládá pracovní poměr. Pro projev vůle jmenovaného platí obdobně totéž, co bylo uvedeno v souvislosti s volbou. Jmenováním vzniká pracovní poměr vedoucích zaměstnanců jmenovaných do funkce podle zvláštních předpisů nebo vedoucích zaměstnanců, které do funkce jmenuje zaměstnavatel. Kdo může být jmenován je určeno v § 27 odst. 5 ZP. Jmenování (stejně tak i odvolání z funkce) může provádět u zaměstnavatele, který je právnickou osobou, pouze statutární or-gán. U zaměstnavatele fyzické osoby může jmenování provádět pouze zaměstnavatel sám. Tímto právním úkonem nelze pověřit jinou osobu. Jmenováním vzniká pracovní poměr dnem, který byl stanoven k nástupu do funkce. Pro další charakteristiku jmenování platí vše, co bylo uvedeno v souvislosti s volbou.

Žádné komentáře:

Okomentovat