Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Uchazeč musí splňovat podmínku nevykonávat ...

Uchazeč musí splňovat podmínku nevykonávat žádný druh výdělečné činnosti (pokud není vykonávána v kratším rozsahu než je polovina stanovené týdenní pracovní doby a výdělek je nižší než polovina minimální mzdy) ani se soustavně nepřipravovat na budoucí povolání.
Úřady práce zprostředkovávají zaměstnání bezplatně. Vedou dvojí evidenci – evidenci uchazečů o zaměstnání a evidenci volných pracovních míst. Jedná se o veřejné listiny. V rámci právního vztahu zprostředkování zaměstnání stanovuje zákon uchazeči o zaměstnání povinnosti informační, osvědčovaní, ohlašovací (ohlašovat všechny změny, které nastaly v rozhodných skutečnostech) a součinnosti (spolupracovat požadovaným způsobem). Právní vztah zaniká ukončením vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebo vyřazením z evidence (nesplňuje podmínky pro vedení v evidenci). Úřady práce musí věnovat zvýšenou péči fyzic-kým osobám se zdravotním postižením, těhotným ženám, fyzickým osobám pečujícím o dítě do 15 let věku, osobám starším 50 let věku, osobám, které jsou vedeny v evidenci uchazečů déle než 6 měsíců apod.

16. Agenturní zaměstnávání
Agenturní zaměstnávání nepředstavuje samostatný druh pracovního poměru, ale jedná se pou-ze o souhrnné označení dvou pracovněprávních vztahů, a to pracovního poměru nebo právního vztahu založeného dohodou o pracovní činnosti. Zvláštnost těchto pracovněprávních vztahů je daná povahou zaměstnavatele, kterým je právnická nebo fyzická osoba zprostředko-vávající zaměstnání na základě povolení (agentura práce). Agenturní zaměstnávání je upra-veno v § 38a a § 38b ZP.

Žádné komentáře:

Okomentovat