Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

45. Odlévání velkých odlitků - Protetická technologie

Protetická technologie

Odlévání velkých odlitků

Skelety částečných snímatelných protéz modelujeme ve vosku na tzv.licím modelu dublovaném.
Sádrový model vykryjeme voskem (podsekřivá místa, odlehčení apod.), ponoříme na 20-30 minut do vlažné vody. Rozehřejeme dublovací agarovou hmotu (Dublaga), buď v dublagátoru nebo ve vodní lázni. Po zchlazení na pracovní teplotu 50-55°C naléváme na sádrový model a dutinu vylijeme fosfátovou formovací hmotou. Odstraníme formovací hmotu, licí model vytvrdíme – potíráme vytvrzovací tekutinou (Zahorex, Duryfloid).

Modelujeme přímo na model. Společný licí kanál je upraven už v dublovací hmotě. Tento model je zatmelen do licího kroužku. Modifikujeme vtokovou soustavu. Používáme válcové nebo oválné vtoky o průměru alespoň 4mm, které vycházejí ze společného kanálu, který je veden středem patrové klenby horního nebo středem báze dolního licího modelu.

Společný licí kanál se nesmí nikdy vrtat – přeformujeme ho i s předtvarem licí prohlubně již při dublování.

Firma Bego nabízí silikonovou dvoukomponentní dublovací hmotu Wirosil tuhnoucí polyadicí s výbornými reprodukčními vlastnostmi pro dublování polyéterovou hmotu Reprogum – komponenty I a II se smíchají s katalyzátorem, tenkým proudem se hmota nalije do dublovací kyvety a za 20 min. lze lít formovací hmotu. Tyto hmoty jsou velice kvalitní, nejsou však reverzibilní a proto je zpracování velmi drahé

Žádné komentáře:

Okomentovat