Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Otiskovací lžíce, druhy, zhotovení - Protetická technologie

Protetická technologie

Otiskovací lžíce, druhy, zhotovení

Pro zajištění spolehlivé retence náhrady, potřebujeme otisk protézního lože. Otisk je nutné provést v individuální otiskovací lžičce. Lžičku zhotovujeme na předběžném modelu situace.

Materiály z nichž se individuální lžička zhotovuje

• rychlepolymerující (samopolymerující) pryskyřice (např. Duracrol)
• světlem polymerující pryskyřice
• termoplastické šelakové destičky (nevýhoda: malá mechanická odolnost, možnost deformace lžičky)

Zhotovení individuální lžičky

Na předběžném modelu zakreslíme rozsah individuální lžičky. Použijeme měkkou tužku, aby se nákres přenesl na lžičku. Hranice lžičky probíhá 1,5 – 2 mm od nejhlubšího místa vestibula.
U horní individuální lžíce zákres vedeme kolem uzdičky horního rtu, která musí být dokonale uvolněná. V postranních úsecích se vyhneme tvářovým řasám. V oblasti tuber maxillae vedeme zákres 1 mm od okraje tohoto útvaru. Okraj lžičky v místě zadní hráze končí na A-linii. (A-linie – hranice mezi pohyblivou a nepohyblivou částí měkkého patra, znázorní se při vyslovení hlásky A)

U dolní čelisti zakreslíme hranici tak, abychom dostatečně uvolnili uzdičku dolního rtu a postranní tvářové řasy. V distálním úseku se vyhneme úponu m. masseter. Pokračujeme za tuberculum retromolare. Na linguální straně vedeme zákres 1,5 mm nad crista mylohyoidea. Ve střední podjazykové oblasti se dostatečne vyhneme podjazykové uzdičce.

Jsou-li na sádrovém modelu patrné mírné podsakřiviny, které by bránily sejmutí hotové lžičky z modelu, je nutné je vyblokovat.

Všechny pryskyřice používané pro zhotovení individuálních lžiček při polymeraci kontrahují. Nejhůře se toto smrštění projeví v oblasti obou tuber maxillae, které mohou být při otiskování lžičkou z bukální strany stlačeny. Proto se doporučuje bukálně oba tuber maxillae odlehčit.
Připravíme se pryskyřičné těsto = smícháme monomer a polymer dle návodu výrobce a počkáme až ztratí lepivost. Těsto nesmíme příliš stlačit, aby v některých místech nebyla lžička příliš tenká. Z přebytků zhotovíme držátko. Vždy je třeba mít na paměti, že držátko nesmí překážet rtům ani jazyku pacienta. Okraj lžičky nesmí být tenčí než 2 mm, vyjimkou je retní úsek, kde lžičku ztenčíme na 1,5 mm a retromolární oblast v dolní čelisti, zde je síla 1 mm. Obrousíme, zaoblíme, vyhladíme nerovnosti. Můžeme přeleštit pemzou.

• Funkční otiskovací lžička – pro totální náhrady
• Individuální otiskovací lžička – pro jakékoli

Žádné komentáře:

Okomentovat