Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bilirubin

Bilirubin vázaný na albumin reaguje s činidlem až po uvolnění z této vazby, tedy nepřímo. Říká se mu proto nepřímý nebo nekonjugovaný. Vazbou bilirubínu na albumin vzniká velká molekula, která nepronikne zdravým glomerulem do moči.

Bilirubin esterifikovaný k.glukuronovou se nazývá konjugovaný a přímý, protože s činidlem na stanovení bilirubinu reaguje přímo. V krvi se vyskytuje jen za patologických stavů, protože je ve vodě rozpustný, není vázán na albumin a volně proniká do moče.
Konjugovaný bilirubin se z jaterní buňky dostává do jaterních žlučovodů a žlučí pak do tenkého střeva. Tam dochází účinkem střevních bakterií k jeho redukci na řadu dalších barevných produktů, z nichž největší podíl tvoří urobilinogen a sterkobilinogen. Tato barviva způsobují hnědé zabarvení stolice. Část těchto barviv je vstřebána do krveních kapilár tenkého střeva a tzv. portální krví (oběhem) se dostává zpět do jater. Jaterní buňky urobilinogen vychytají a dále metabolizují. při jejich poškození se urobilinogen dostává do velkého krevního oběhu, dostane se k ledvinám a objevuje se v moči. Část urobilinogenu a sterkobilinogenu je v konečných partiích tlustého střeva oxidována vzdušným kyslíkem na urobilin a sterkobilin a mají také hnědou barvu. Zvýšená koncentrace bilirubínu v krvi je hyperbilirubinémie. Projevuje se žlutým zabarvením kůže, sliznic, očního bělma a označuje se jako žloutenka neboli ikterus.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat