Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příčiny:

- hyperparathyreóza (nadprodukce parathormonu), může být primární, pokud je zvýšená tvorba způsobena růstem nádoru příštítných tělísek nebo jejich zánětem. Známe také sekundární hyperparathyreózu, která provází selhání ledvin – v tomot případě se totiž netvoří kalcitriol a vázne vstřebávání Ca ze střeva. V krvi je nízká hladina ionizovaného Ca a to vyvolá zvýšenou produkci parathormonu, čímž dochází k odvápňování kostí.

- léčebně se u pacientů se selhávajícími ledvinami podává uměle připravený kalcitriol, který přeruší tento „začarovaný kruh“.
K dalším příčinám hyperkalcémie patří zvýšené uvolňování Ca z kostí u dlouhodobě znehybněných pacientů, při rozsáhlých úrazech a nádorech kostí.

Hypokalcémie - hodnoty Ca pod 2,4 mmol/l.
Hlavním projevem je sklon ke křečím.
Příčinou může být nedostatek vitaminu D při poruše jeho vstřebávání nebo nedostatečném přívodu v potravě, při nedostatečné endogenní tvorbě, při nedostatku UV záření. Další příčinou může být nedostatečná produkce parathormonu např. po chirurgických operacích na štítné žláze. Příčinou mohou být také zvýšené nároky na Ca v těhotenství a při kojení. Také všechny stavy spojené s alkalémií vedou ke snížení hladiny ionizovaného Ca.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat