Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CTV

CTV tvoří přibližně 60% CTH. Tato hodnota se liší podle věku, pohlaví a tělesné konstituce. U novorozenců tvoří CTV až 80% CTH. Ve stáří je naopak nižší než obvyklý průměr. Za jeden až dva roky života klesne hodnota CTV z 80% na 60%.
Ženy s ohledem na více tukové tkáně mají obvykle méně CTV než muži. Štíhlí jedinci mají více CTV než jedinci obézní nebo s nadváhou.
CTV se dělí na vodu uloženou v buňkách ICT a vodu uloženou mimo buňky ECT. ECT se dále dělí ještě na tekutinu uloženou v mezibuněčných prostorech IST a tekutinu v cévách IVT.
Samostatnou skupinu tvoří transcelulární tekutiny (nejdou ztařadit do žádné z předchozích skupin. Patří sem mozkomíšní mok, tekutiny GIT, tekutiny v kloubních pouzdrech atd.
Objem tělesných tekutin závisí rovněž na příjmu a výdeji tekutin. V ideálním případě je příjem i výdej stejný a pak mluvíme o vyrovnané bilanci tekutin. Pokud je příjem vyšší než výdej, mluvíme o pozitivní bilanci – objem tekutin v těle se zvyšuje a mohou vzniknout otoky. Pokud jsou ztráty tekutin vyšší než jejich příjem mluvíme o negativní bilanci a hrozí dehydratace. U zdravého člověka si tělo řídí přísun a výdej tekutin pomocí regulačních mechanismů (pocit žízně, receptory ve velkých cévách, činnost ledvin).


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat