Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Exokrinní funkce pankreatu

Exokrinní funkce pankreatu se vyšetřuje pomocí soupravy SPOFAGNOST PANKENZAN. Souprava obsahuje textační pokrm (bílkovina kasein) a tzv. acetyl-tyrosil-aminobenzoovou kyselinu (diagnostikum).

Provedení: - pacient 12 hodin lační, pak se mu ústy podá diagnostikum a testační pokrm. Kasein vyprovokuje tvorbu chymotripsinu, který rozštěpí bílkovinu, ale i podané diagnostikum. Z diagnostika vzniká p-aminobenzoová kyselina, která se prokazuje v moči. Podle koncentrace p-aminobenzoové kyseliny v moči posuzujeme funkční zdatnost pankreatu. V moči by se mělo objevit více než 30% podané kyseliny.

Před spofagnostem pankenzan se dělal sekretin –pankreoenzyminový test, kdy se tyto látky podávali injekčně a sondou se získávala duodenální šťáva s pankreatickými enzymy.
Při správné funkci pankreatu jejich aktivita v průběhu testu stoupala. Test byl pro svou náročnost opuštěn. V současné době není k dispozici ani spofagnost pankenzan a při onemocněních pankreatu se stanovuje pouze aktivita amylásy a lipázy v séru případně u chronických zánětů slinivky aktivita elastázy ve stolici.


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat