Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příprava pacienta na clearence:

Pacient sbírá moč nejčastěji po dobu 24 hodin. Moč se uchovává v chladu a po skončení sběru se s přesností na ml změří její objem. Ten se zapíše na průvodku. Celý objem moče se důkladně promíchá a pro laboratoř se odlije asi 10 ml. Pacientovi se dále odebírá krev na stanovení koncentrace kreatininu. Na průvodku se dále uvede údaj o hmotnosti, výšce, pohlaví a věku. Během sběru moče se pacient nesmí fyzicky namáhat a měl by přijímat přiměřené množství stravy a nápojů. Měl by užívat jen nezbytně nutné léky.

Jiné způsoby odhadu GF:
Při snížení GF se v plazmě hromadí řada nízkomolekulárních proteinů, které se za fyziologických okolností touto cestou vylučují do moče (β2 – mikroglobulin, C – peptid). V současné době se nejčastěji stanovuje v krvi koncentrace cystatinu C, který se zvyšuje úměrně poklesu GF. Na rozdíl od jiných nízkomolekulárních proteinů není tumorovým ani zánětlivým markerem. Stanovení je imunochemické.
Na základě získaných čísel se může vypočítat tubulární resorpce vody a mohou se tak zhodnotit i renální tubulární funkce
TR =


Podporujeme:

kosmetika a líčení Brno a lepení, barvení a prodlužování řas

love Moon - aniontová intimní hygiena pro ženy a dětské pleny

omlazení obličeje, neinvazivní liposukce, trvalá epilace Brno

léky, vitamíny, kosmetika, zdravá výživa nejen proti striím

latexové matrace, lamelové rošty a dětský nábytek

Žádné komentáře:

Okomentovat